ரிஷபம்

Tamil

Signs of the Zodiac
மேஷம் (mēṣam) மிதுனம் (mituṉam)
Tamil Wikipedia has an article about ரிஷபம்.

Alternative forms

Etymology

From Sanskrit ऋषभ (ṛṣabha).

Pronunciation

  • IPA(key): /ɾɪʂɐbɐm/

Noun

ரிஷபம் • (riṣapam) (tatsama)

  1. (astrology) the Zodiac sign Taurus
    Synonyms: காளை (kāḷai), ஏற்றியல் (ēṟṟiyal), குண்டை (kuṇṭai), விடை (viṭai), பாண்டில் (pāṇṭil), பாறல் (pāṟal), புல்லம் (pullam), பூணி (pūṇi), பெற்றம் (peṟṟam), மூரி (mūri)
  2. (hinduism) Nandi
  3. (music) second note of the gamut of seven notes

Declension

m-stem declension of ரிஷபம் (riṣapam) (singular only)
Singular Plural
Nominative ரிஷபம்
riṣapam
-
Vocative ரிஷபமே
riṣapamē
-
Accusative ரிஷபத்தை
riṣapattai
-
Dative ரிஷபத்துக்கு
riṣapattukku
-
Genitive ரிஷபத்துடைய
riṣapattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative ரிஷபம்
riṣapam
-
Vocative ரிஷபமே
riṣapamē
-
Accusative ரிஷபத்தை
riṣapattai
-
Dative ரிஷபத்துக்கு
riṣapattukku
-
Benefactive ரிஷபத்துக்காக
riṣapattukkāka
-
Genitive 1 ரிஷபத்துடைய
riṣapattuṭaiya
-
Genitive 2 ரிஷபத்தின்
riṣapattiṉ
-
Locative 1 ரிஷபத்தில்
riṣapattil
-
Locative 2 ரிஷபத்திடம்
riṣapattiṭam
-
Sociative 1 ரிஷபத்தோடு
riṣapattōṭu
-
Sociative 2 ரிஷபத்துடன்
riṣapattuṭaṉ
-
Instrumental ரிஷபத்தால்
riṣapattāl
-
Ablative ரிஷபத்திலிருந்து
riṣapattiliruntu
-

See also

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

  • University of Madras (1924–1936) “ரிஷபம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.