மகரம்

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /mɐɡɐɾɐm/

Etymology 1

Compound of ம் (m) + அகரம் (akaram).

Proper noun

மகரம் • (makaram)

  1. one of the many names of the Tamil consonant ம் (m)
Declension
m-stem declension of மகரம் (makaram) (singular only)
Singular Plural
Nominative மகரம்
makaram
-
Vocative மகரமே
makaramē
-
Accusative மகரத்தை
makarattai
-
Dative மகரத்துக்கு
makarattukku
-
Genitive மகரத்துடைய
makarattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative மகரம்
makaram
-
Vocative மகரமே
makaramē
-
Accusative மகரத்தை
makarattai
-
Dative மகரத்துக்கு
makarattukku
-
Benefactive மகரத்துக்காக
makarattukkāka
-
Genitive 1 மகரத்துடைய
makarattuṭaiya
-
Genitive 2 மகரத்தின்
makarattiṉ
-
Locative 1 மகரத்தில்
makarattil
-
Locative 2 மகரத்திடம்
makarattiṭam
-
Sociative 1 மகரத்தோடு
makarattōṭu
-
Sociative 2 மகரத்துடன்
makarattuṭaṉ
-
Instrumental மகரத்தால்
makarattāl
-
Ablative மகரத்திலிருந்து
makarattiliruntu
-

Etymology 2

Signs of the Zodiac
தனுசு (taṉucu) கும்பம் (kumpam)
Tamil Wikipedia has an article about மகரம்.

Borrowed from Sanskrit मकर (makara).

Noun

மகரம் • (makaram)

  1. (astrology) the Zodiac sign Capricorn
    Synonyms: சுறவம் (cuṟavam), கலை (kalai), சுறா (cuṟā), மான் (māṉ)
Declension
m-stem declension of மகரம் (makaram) (singular only)
Singular Plural
Nominative மகரம்
makaram
-
Vocative மகரமே
makaramē
-
Accusative மகரத்தை
makarattai
-
Dative மகரத்துக்கு
makarattukku
-
Genitive மகரத்துடைய
makarattuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative மகரம்
makaram
-
Vocative மகரமே
makaramē
-
Accusative மகரத்தை
makarattai
-
Dative மகரத்துக்கு
makarattukku
-
Benefactive மகரத்துக்காக
makarattukkāka
-
Genitive 1 மகரத்துடைய
makarattuṭaiya
-
Genitive 2 மகரத்தின்
makarattiṉ
-
Locative 1 மகரத்தில்
makarattil
-
Locative 2 மகரத்திடம்
makarattiṭam
-
Sociative 1 மகரத்தோடு
makarattōṭu
-
Sociative 2 மகரத்துடன்
makarattuṭaṉ
-
Instrumental மகரத்தால்
makarattāl
-
Ablative மகரத்திலிருந்து
makarattiliruntu
-

See also

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.