கடகம்

Tamil

Signs of the Zodiac
மிதுனம் (mituṉam) சிம்மம் (cimmam)
Tamil Wikipedia has an article about கடகம்.

Alternative forms

  • கர்க்கடகம் (karkkaṭakam)

Etymology

Borrowed from Sanskrit कर्कटक (karkaṭaka).

Pronunciation

  • (file)
  • IPA(key): /kɐɖɐɡɐm/

Noun

கடகம் • (kaṭakam)

  1. (astrology) the Zodiac sign Cancer
    Synonyms: அலவன் (alavaṉ), குளிர் (kuḷir), நண்டு (naṇṭu), சேக்கை (cēkkai), நள்ளி (naḷḷi)

See also

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

  • University of Madras (1924–1936) “கடகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.