பரு

Tamil

Etymology

(This etymology is missing or incomplete. Please add to it, or discuss it at the Etymology scriptorium.)

Pronunciation

  • (file)
  • IPA(key): /pɐɾʊ/, [pɐɾɯ]

Verb

பரு • (paru) (intransitive)

  1. to become large, bulky, plump; swell
    Synonym: பெரு (peru)

Conjugation

Noun

பரு • (paru)

  1. (colloquial) pimple; pustule; blotch
  2. boil
  3. node
    Synonym: கணு (kaṇu)
  4. sea
    Synonym: கடல் (kaṭal)
  5. mountain
    Synonym: மலை (malai)
  6. heaven
    Synonym: சுவர்க்கம் (cuvarkkam)
  7. sprout of paddy plant

Declension

u-stem declension of பரு (paru)
Singular Plural
Nominative பரு
paru
பருகள்
parukaḷ
Vocative பரே
parē
பருகளே
parukaḷē
Accusative பரை
parai
பருகளை
parukaḷai
Dative பருக்கு
parukku
பருகளுக்கு
parukaḷukku
Genitive பருடைய
paruṭaiya
பருகளுடைய
parukaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative பரு
paru
பருகள்
parukaḷ
Vocative பரே
parē
பருகளே
parukaḷē
Accusative பரை
parai
பருகளை
parukaḷai
Dative பருக்கு
parukku
பருகளுக்கு
parukaḷukku
Benefactive பருக்காக
parukkāka
பருகளுக்காக
parukaḷukkāka
Genitive 1 பருடைய
paruṭaiya
பருகளுடைய
parukaḷuṭaiya
Genitive 2 பரின்
pariṉ
பருகளின்
parukaḷiṉ
Locative 1 பரில்
paril
பருகளில்
parukaḷil
Locative 2 பரிடம்
pariṭam
பருகளிடம்
parukaḷiṭam
Sociative 1 பரோடு
parōṭu
பருகளோடு
parukaḷōṭu
Sociative 2 பருடன்
paruṭaṉ
பருகளுடன்
parukaḷuṭaṉ
Instrumental பரால்
parāl
பருகளால்
parukaḷāl
Ablative பரிலிருந்து
pariliruntu
பருகளிலிருந்து
parukaḷiliruntu

Derived terms

  • பருங்கடி (paruṅkaṭi)
  • பருங்காயம் (paruṅkāyam)
  • பருங்காரியம் (paruṅkāriyam)
  • பருங்குறடு (paruṅkuṟaṭu)
  • பருங்குறிஞ்சி (paruṅkuṟiñci)
  • பருங்கை (paruṅkai)
  • பருத்தவன் (paruttavaṉ)
  • பருநன்னாரி (parunaṉṉāri)
  • பருநெல் (parunel)
  • பருப்பம் (paruppam)
  • பருப்பாணி (paruppāṇi)
  • பருப்பி (paruppi)
  • பருப்பு (paruppu)
  • பருமுத்து (parumuttu)
  • பரும்பனையன் (parumpaṉaiyaṉ)
  • பரும்பற்று (parumpaṟṟu)
  • பருவுழவு (paruvuḻavu)
  • பருவெட்டு (paruveṭṭu)
  • பருவேலை (paruvēlai)
  • பரூஉ (parū’u)

References

  • University of Madras (1924–1936) “பரு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.