பெரு

Tamil

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *perV-. Cognate to Telugu పెరుగు (perugu) and Malayalam പെരുകുക (perukuka). Compare Sanskrit बृह् (bṛh), unrelated to the Dravidian cognates.

Pronunciation

  • IPA(key): /pɛɾʊ/, [pɛɾɯ]

Verb

பெரு • (peru) (intransitive)

  1. to grow thick, large, stout
    Synonym: பரு (paru)
  2. to become numberous
    Synonym: மிகு (miku)

Conjugation

Derived terms

  • பெருங்கடப்பு (peruṅkaṭappu)
  • பெருங்கடப்பு (peruṅkaṭappu)
  • பெருங்கடி (peruṅkaṭi)
  • பெருங்கடி (peruṅkaṭi)
  • பெருங்கடை (peruṅkaṭai)
  • பெருங்கட்டி (peruṅkaṭṭi)
  • பெருங்கட்டுக்கொடி (peruṅkaṭṭukkoṭi)
  • பெருங்கணக்கு (peruṅkaṇakku)
  • பெருங்கணி (peruṅkaṇi)
  • பெருங்கண்ணாடிவிரியன் (peruṅkaṇṇāṭiviriyaṉ)
  • பெருங்கதை (peruṅkatai)
  • பெருங்கம்பு (peruṅkampu)
  • பெருங்கரம் (peruṅkaram)
  • பெருங்கறி (peruṅkaṟi)
  • பெருங்கறையான் (peruṅkaṟaiyāṉ)
  • பெருங்கற்றாழை (peruṅkaṟṟāḻai)
  • பெருங்கலக்குறுத்து (peruṅkalakkuṟuttu)
  • பெருங்கலம் (peruṅkalam)
  • பெருங்கலித்தொகை (peruṅkalittokai)
  • பெருங்கலையன் (peruṅkalaiyaṉ)
  • பெருங்களன்செய் (peruṅkaḷaṉcey)
  • பெருங்களா (peruṅkaḷā)
  • பெருங்களிற்றுவட்டம (peruṅkaḷiṟṟuvaṭṭama)
  • பெருங்கள்ளி (peruṅkaḷḷi)
  • பெருங்கவி (peruṅkavi)
  • பெருங்காக்கைபாடினியம் (peruṅkākkaipāṭiṉiyam)
  • பெருங்காசிக்கம்பு (peruṅkācikkampu)
  • பெருங்காஞ்சி (peruṅkāñci)
  • பெருங்காஞ்சொறி (peruṅkāñcoṟi)
  • பெருங்காடு (peruṅkāṭu)
  • பெருங்காடுதரிசு (peruṅkāṭutaricu)
  • பெருங்காந்தாரி (peruṅkāntāri)
  • பெருங்காப்பியம் (peruṅkāppiyam)
  • பெருங்காயம் (peruṅkāyam)
  • பெருங்காயா (peruṅkāyā)
  • பெருங்காராமணி (peruṅkārāmaṇi)
  • பெருங்காரை (peruṅkārai)
  • பெருங்கார் (peruṅkār)
  • பெருங்காற்று (peruṅkāṟṟu)
  • பெருங்கால் (peruṅkāl)
  • பெருங்கிடை (peruṅkiṭai)
  • பெருங்கிரந்தி (peruṅkiranti)
  • பெருங்கிராமம் (peruṅkirāmam)
  • பெருங்கிருமி (peruṅkirumi)
  • பெருங்கிளிச்சல் (peruṅkiḷiccal)
  • பெருங்கிளுவை (peruṅkiḷuvai)
  • பெருங்கிளை (peruṅkiḷai)
  • பெருங்கிழங்கு (peruṅkiḻaṅku)
  • பெருங்கிழமை (peruṅkiḻamai)
  • பெருங்கீரை (peruṅkīrai)
  • பெருங்கீழ்வட்டம் (peruṅkīḻvaṭṭam)
  • பெருங்குடல் (peruṅkuṭal)
  • பெருங்குடி (peruṅkuṭi)
  • பெருங்குடியர் (peruṅkuṭiyar)
  • பெருங்குடியாட்டம் (peruṅkuṭiyāṭṭam)
  • பெருங்குடிவாணிகர் (peruṅkuṭivāṇikar)
  • பெருங்குன் (peruṅkuṉ)
  • பெருங்குயம் (peruṅkuyam)
  • பெருங்குருகு (peruṅkuruku)
  • பெருங்குருந்து (peruṅkuruntu)
  • பெருங்குரும்பை (peruṅkurumpai)
  • பெருங்குறடு (peruṅkuṟaṭu)
  • பெருங்குறட்டை (peruṅkuṟaṭṭai)
  • பெருங்குறவை (peruṅkuṟavai)
  • பெருங்குறி (peruṅkuṟi)
  • பெருங்குறிஞ்சி (peruṅkuṟiñci)
  • பெருங்குழி (peruṅkuḻi)
  • பெருங்குழுவைந்து (peruṅkuḻuvaintu)
  • பெருங்கை (peruṅkai)
  • பெருங்கையால் (peruṅkaiyāl)
  • பெருங்கொடி (peruṅkoṭi)
  • பெருங்கொடை (peruṅkoṭai)
  • பெருங்கொண்டலாத்தி (peruṅkoṇṭalātti)
  • பெருங்கொண்டையார் (peruṅkoṇṭaiyār)
  • பெருங்கொன்றை (peruṅkoṉṟai)
  • பெருங்கொம்மட்டி (peruṅkommaṭṭi)
  • பெருங்கோடணை (peruṅkōṭaṇai)
  • பெருங்கோட்டான் (peruṅkōṭṭāṉ)
  • பெருங்கோநங்கை (peruṅkōnaṅkai)
  • பெருங்கோப்பெண்டு (peruṅkōppeṇṭu)
  • பெருங்கோரை (peruṅkōrai)
  • பெருங்கோழியவரை (peruṅkōḻiyavarai)
  • பெருங்கௌசிகனார் (peruṅkaucikaṉār)
  • பெருஞ்சரக்கு (peruñcarakku)
  • பெருஞ்சவளம் (peruñcavaḷam)
  • பெருஞ்சாண்நடவு (peruñcāṇnaṭavu)
  • பெருஞ்சாந்தி (peruñcānti)
  • பெருஞ்சாமம் (peruñcāmam)
  • பெருஞ்சாய் (peruñcāy)
  • பெருஞ்சாரை (peruñcārai)
  • பெருஞ்சாவு (peruñcāvu)
  • பெருஞ்சின்னி (peruñciṉṉi)
  • பெருஞ்சிரங்கு (peruñciraṅku)
  • பெருஞ்சிறப்பு (peruñciṟappu)
  • பெருஞ்சிவிங்கி (peruñciviṅki)
  • பெருஞ்சீரகம் (peruñcīrakam)
  • பெருஞ்சூட்டு (peruñcūṭṭu)
  • பெருஞ்செக்கு (peruñcekku)
  • பெருஞ்செங்கார் (peruñceṅkār)
  • பெருஞ்செய் (peruñcey)
  • பெருஞ்செருப்படி (peruñceruppaṭi)
  • பெருஞ்சேரலிரும்பொறை (peruñcēralirumpoṟai)
  • பெருஞ்சொறி (peruñcoṟi)
  • பெருஞ்சோற்றுவஞ்சி (peruñcōṟṟuvañci)
  • பெருஞ்சோலி (peruñcōli)
  • பெருநகரத்தார் (perunakarattār)
  • பெருநகை (perunakai)
  • பெருநடை (perunaṭai)
  • பெருநம்பி (perunampi)
  • பெருநம்பிகள் (perunampikaḷ)
  • பெருநரிவெங்காயம் (perunariveṅkāyam)
  • பெருநறளை (perunaṟaḷai)
  • பெருநறுவிலி (perunaṟuvili)
  • பெருநாடி (perunāṭi)
  • பெருநாணல் (perunāṇal)
  • பெருநாரை (perunārai)
  • பெருநாளிகம் (perunāḷikam)
  • பெருநாள் (perunāḷ)
  • பெருநாவல் (perunāval)
  • பெருநிரவி (peruniravi)
  • பெருநிலம் (perunilam)
  • பெருநிலை (perunilai)
  • பெருநிலைநில் (perunilainil)
  • பெருநீர் (perunīr)
  • பெருநீர்முறை (perunīrmuṟai)
  • பெருநெஞ்சு (peruneñcu)
  • பெருநெருஞ்சி (peruneruñci)
  • பெருநெறி (peruneṟi)
  • பெருநெல் (perunel)
  • பெருநையல் (perunaiyal)
  • பெருநோக்காடு (perunōkkāṭu)
  • பெருநோய் (perunōy)
  • பெருந்தகரை (peruntakarai)
  • பெருந்தகரை (peruntakarai)
  • பெருந்தகளி (peruntakaḷi)
  • பெருந்தகை (peruntakai)
  • பெருந்தக்காளி (peruntakkāḷi)
  • பெருந்தடிமல் (peruntaṭimal)
  • பெருந்தனம் (peruntaṉam)
  • பெருந்தரம் (peruntaram)
  • பெருந்தரா (peruntarā)
  • பெருந்தலை (peruntalai)
  • பெருந்தலைத்திமிங்கிலம் (peruntalaittimiṅkilam)
  • பெருந்தாதை (peruntātai)
  • பெருந்தானம் (peruntāṉam)
  • பெருந்தாய் (peruntāy)
  • பெருந்தாரா (peruntārā)
  • பெருந்தாளி (peruntāḷi)
  • பெருந்தாழை (peruntāḻai)
  • பெருந்திகிரி (peruntikiri)
  • பெருந்திசை (perunticai)
  • பெருந்திணை (peruntiṇai)
  • பெருந்திரட்டு (peruntiraṭṭu)
  • பெருந்திராய் (peruntirāy)
  • பெருந்திருக்கை (peruntirukkai)
  • பெருந்திருப்பாவாடை (peruntiruppāvāṭai)
  • பெருந்திருவமிர்து (peruntiruvamirtu)
  • பெருந்திருவி (peruntiruvi)
  • பெருந்தில்லை (peruntillai)
  • பெருந்திவசம் (peruntivacam)
  • பெருந்தீனிக்காரன் (peruntīṉikkāraṉ)
  • பெருந்தீவு (peruntīvu)
  • பெருந்துத்தி (peruntutti)
  • பெருந்தும்பை (peruntumpai)
  • பெருந்துருத்தி (perunturutti)
  • பெருந்துறை (peruntuṟai)
  • பெருந்துளசி (peruntuḷaci)
  • பெருந்தூறு (peruntūṟu)
  • பெருந்தெரு (perunteru)
  • பெருந்தேக்கு (peruntēkku)
  • பெருந்தேட்கொடுக்கு (peruntēṭkoṭukku)
  • பெருந்தேனீ (peruntēṉī)
  • பெருந்தேன் (peruntēṉ)
  • பெருந்தேவனார் (peruntēvaṉār)
  • பெருந்தேவன் (peruntēvaṉ)
  • பெருந்தேவபாணி (peruntēvapāṇi)
  • பெருந்தேவி (peruntēvi)
  • பெருந்தையலிடு (peruntaiyaliṭu)
  • பெருந்தொடை (peruntoṭai)
  • பெருப்பம் (peruppam)
  • பெருப்பி (peruppi)
  • பெருப்பு (peruppu)
  • பெருமகன் (perumakaṉ)
  • பெருமகிழ்ச்சிமாலை (perumakiḻccimālai)
  • பெருமக்கள் (perumakkaḷ)
  • பெருமங்கலம் (perumaṅkalam)
  • பெருமங்கலம் (perumaṅkalam)
  • பெருமஞ்சிகன் (perumañcikaṉ)
  • பெருமடை (perumaṭai)
  • பெருமணம் (perumaṇam)
  • பெருமதிப்பன் (perumatippaṉ)
  • பெருமந்தாரை (perumantārai)
  • பெருமரம் (perumaram)
  • பெருமருந்து (perumaruntu)
  • பெருமலம் (perumalam)
  • பெருமலை (perumalai)
  • பெருமல்லிகை (perumallikai)
  • பெருமழை (perumaḻai)
  • பெருமா (perumā)
  • பெருமாமிசம் (perumāmicam)
  • பெருமிதம் (perumitam)
  • பெருமீன் (perumīṉ)
  • பெருமுசுட்டை (perumucuṭṭai)
  • பெருமுட்டை (perumuṭṭai)
  • பெருமுதலி (perumutali)
  • பெருமுளை (perumuḷai)
  • பெருமூங்கில் (perumūṅkil)
  • பெருமூச்சு (perumūccu)
  • பெருமை (perumai)
  • பெருமை (perumai)
  • பெரும்பஞ்சமூலம் (perumpañcamūlam)
  • பெரும்படி (perumpaṭi)
  • பெரும்படை (perumpaṭai)
  • பெரும்பணி (perumpaṇi)
  • பெரும்பண் (perumpaṇ)
  • பெரும்பதி (perumpati)
  • பெரும்பத்து (perumpattu)
  • பெரும்பனசை (perumpaṉacai)
  • பெரும்பனையன் (perumpaṉaiyaṉ)
  • பெரும்பயறு (perumpayaṟu)
  • பெரும்பராக்கு (perumparākku)
  • பெரும்பருந்து (perumparuntu)
  • பெரும்பருவம் (perumparuvam)
  • பெரும்பறை (perumpaṟai)
  • பெரும்பறையன் (perumpaṟaiyaṉ)
  • பெரும்பற்றப்புலியூர் (perumpaṟṟappuliyūr)
  • பெரும்பற்று (perumpaṟṟu)
  • பெரும்பாடு (perumpāṭu)
  • பெரும்பாணர் (perumpāṇar)
  • பெரும்பாணாற்றுப்படை (perumpāṇāṟṟuppaṭai)
  • பெரும்பாண் (perumpāṇ)
  • பெரும்பாந்தள் (perumpāntaḷ)
  • பெரும்பானைமோர் (perumpāṉaimōr)
  • பெரும்பான்மை (perumpāṉmai)
  • பெரும்பாம்பு (perumpāmpu)
  • பெரும்பாலார் (perumpālār)
  • பெரும்பாலும் (perumpālum)
  • பெரும்பாலை (perumpālai)
  • பெரும்பாழ் (perumpāḻ)
  • பெரும்பாவி (perumpāvi)
  • பெரும்பிடி (perumpiṭi)
  • பெரும்பிரண்டை (perumpiraṇṭai)
  • பெரும்பிறிது (perumpiṟitu)
  • பெரும்பிலா (perumpilā)
  • பெரும்பிளவை (perumpiḷavai)
  • பெரும்பிழுக்கை (perumpiḻukkai)
  • பெரும்பீர்க்கு (perumpīrkku)
  • பெரும்பீளை (perumpīḷai)
  • பெரும்புயல் (perumpuyal)
  • பெரும்புறக்கடல் (perumpuṟakkaṭal)
  • பெரும்புறம் (perumpuṟam)
  • பெரும்புலால் (perumpulāl)
  • பெரும்புலி (perumpuli)
  • பெரும்புள் (perumpuḷ)
  • பெரும்பூ (perumpū)
  • பெரும்பூசணி (perumpūcaṇi)
  • பெரும்பூண் (perumpūṇ)
  • பெரும்பூம்பாதிரி (perumpūmpātiri)
  • பெரும்பூரான் (perumpūrāṉ)
  • பெரும்பூளை (perumpūḷai)
  • பெரும்பூழை (perumpūḻai)
  • பெரும்பெயர் (perumpeyar)
  • பெரும்பெயல் (perumpeyal)
  • பெரும்பேச்சு (perumpēccu)
  • பெரும்பொங்கல் (perumpoṅkal)
  • பெரும்பொன்படு (perumpoṉpaṭu)
  • பெரும்பொருள் (perumporuḷ)
  • பெரும்போகம் (perumpōkam)
  • பெரும்போக்கு (perumpōkku)
  • பெரும்போது (perumpōtu)
  • பெருறக்கம் (peruṟakkam)
  • பெருவங்கியம் (peruvaṅkiyam)
  • பெருவஞ்சி (peruvañci)
  • பெருவட்டம் (peruvaṭṭam)
  • பெருவண்ணம் (peruvaṇṇam)
  • பெருவண்ணான் (peruvaṇṇāṉ)
  • பெருவண்மை (peruvaṇmai)
  • பெருவனம் (peruvaṉam)
  • பெருவயிறு (peruvayiṟu)
  • பெருவரை (peruvarai)
  • பெருவலி (peruvali)
  • பெருவலை (peruvalai)
  • பெருவளி (peruvaḷi)
  • பெருவளைப்பு (peruvaḷaippu)
  • பெருவள்ளி (peruvaḷḷi)
  • பெருவழக்கு (peruvaḻakku)
  • பெருவழி (peruvaḻi)
  • பெருவாகை (peruvākai)
  • பெருவாடை (peruvāṭai)
  • பெருவாயன் (peruvāyaṉ)
  • பெருவாயில் (peruvāyil)
  • பெருவாய்மலர் (peruvāymalar)
  • பெருவாரல்வலை (peruvāralvalai)
  • பெருவாரி (peruvāri)
  • பெருவார்த்தை (peruvārttai)
  • பெருவிடை (peruviṭai)
  • பெருவியாதி (peruviyāti)
  • பெருவிரல் (peruviral)
  • பெருவிரியன (peruviriyaṉa)
  • பெருவிருந்து (peruviruntu)
  • பெருவிறல் (peruviṟal)
  • பெருவிலை (peruvilai)
  • பெருவிளா (peruviḷā)
  • பெருவெதுப்பு (peruvetuppu)
  • பெருவெளி (peruveḷi)
  • பெருவெள்ளை (peruveḷḷai)
  • பெருவெழுத்து (peruveḻuttu)
  • பெருவேம்பு (peruvēmpu)
  • பெருவேளை (peruvēḷai)
  • பேரணை (pēraṇai)
  • பேரருளுடைமை (pēraruḷuṭaimai)
  • பேரளவு (pēraḷavu)
  • பேரவியல் (pēraviyal)
  • பேராசை (pērācai)
  • பேராட்டி (pērāṭṭi)
  • பேரியாறு (pēriyāṟu)
  • பேருபகாரம் (pērupakāram)
  • பேருயிர் (pēruyir)
  • பேரெல்லை (pērellai)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.