தேசம்

Tamil

Etymology

From Sanskrit देश (dēśa). Cognate with Kannada ದೇಶ (dēśa), Malayalam ദേശം (dēśaṁ), Telugu దేశము (dēśamu).

Pronunciation

  • IPA(key): /d̪eːt͡ɕɐm/, [d̪eːsɐm]
  • (file)

Noun

தேசம் • (tēcam) (dated)

  1. country, region, province, nation
    Synonym: நாடு (nāṭu)

Declension

m-stem declension of தேசம் (tēcam)
Singular Plural
Nominative தேசம்
tēcam
தேசங்கள்
tēcaṅkaḷ
Vocative தேசமே
tēcamē
தேசங்களே
tēcaṅkaḷē
Accusative தேசத்தை
tēcattai
தேசங்களை
tēcaṅkaḷai
Dative தேசத்துக்கு
tēcattukku
தேசங்களுக்கு
tēcaṅkaḷukku
Genitive தேசத்துடைய
tēcattuṭaiya
தேசங்களுடைய
tēcaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative தேசம்
tēcam
தேசங்கள்
tēcaṅkaḷ
Vocative தேசமே
tēcamē
தேசங்களே
tēcaṅkaḷē
Accusative தேசத்தை
tēcattai
தேசங்களை
tēcaṅkaḷai
Dative தேசத்துக்கு
tēcattukku
தேசங்களுக்கு
tēcaṅkaḷukku
Benefactive தேசத்துக்காக
tēcattukkāka
தேசங்களுக்காக
tēcaṅkaḷukkāka
Genitive 1 தேசத்துடைய
tēcattuṭaiya
தேசங்களுடைய
tēcaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 தேசத்தின்
tēcattiṉ
தேசங்களின்
tēcaṅkaḷiṉ
Locative 1 தேசத்தில்
tēcattil
தேசங்களில்
tēcaṅkaḷil
Locative 2 தேசத்திடம்
tēcattiṭam
தேசங்களிடம்
tēcaṅkaḷiṭam
Sociative 1 தேசத்தோடு
tēcattōṭu
தேசங்களோடு
tēcaṅkaḷōṭu
Sociative 2 தேசத்துடன்
tēcattuṭaṉ
தேசங்களுடன்
tēcaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental தேசத்தால்
tēcattāl
தேசங்களால்
tēcaṅkaḷāl
Ablative தேசத்திலிருந்து
tēcattiliruntu
தேசங்களிலிருந்து
tēcaṅkaḷiliruntu

Derived terms

  • தேசகன் (tēcakaṉ)
  • தேசகாலம் (tēcakālam)
  • தேசசுவாத்தியம் (tēcacuvāttiyam)
  • தேசத்தொண்டன் (tēcattoṇṭaṉ)
  • தேசத்தொண்டு (tēcattoṇṭu)
  • தேசபடம் (tēcapaṭam)
  • தேசபாஷை (tēcapāṣai)
  • தேசப்பழமை (tēcappaḻamai)
  • தேசமுகி (tēcamuki)
  • தேசவாசி (tēcavāci)
  • தேசவாளி (tēcavāḷi)
  • தேசாசாரம் (tēcācāram)
  • தேசாதி (tēcāti)
  • தேசாதிகாரி (tēcātikāri)
  • தேசாதிபதி (tēcātipati)
  • தேசாதிபத்தியம் (tēcātipattiyam)
  • தேசாதேசம் (tēcātēcam)
  • தேசாந்தரம் (tēcāntaram)
  • தேசாபிமானம் (tēcāpimāṉam)
  • தேசாபிமானி (tēcāpimāṉi)

References

  • University of Madras (1924–1936) “தேசம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.