வனம்

Tamil

Etymology

From Sanskrit वन (vána, forest, wood, grove). Cognate with Kannada ವನ (vana, forest).

Pronunciation

  • (file)
  • IPA(key): /ʋɐnɐm/

Noun

வனம் • (vaṉam)

  1. forest, grove
    Synonyms: காடு (kāṭu), அடவி (aṭavi), கா (), பொழில் (poḻil), அரண் (araṇ), புறவு (puṟavu), தில்லம் (tillam), கான் (kāṉ), கடறு (kaṭaṟu), அழுவம் (aḻuvam), வல்லை (vallai)

Declension

m-stem declension of வனம் (vaṉam)
Singular Plural
Nominative வனம்
vaṉam
வனங்கள்
vaṉaṅkaḷ
Vocative வனமே
vaṉamē
வனங்களே
vaṉaṅkaḷē
Accusative வனத்தை
vaṉattai
வனங்களை
vaṉaṅkaḷai
Dative வனத்துக்கு
vaṉattukku
வனங்களுக்கு
vaṉaṅkaḷukku
Genitive வனத்துடைய
vaṉattuṭaiya
வனங்களுடைய
vaṉaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative வனம்
vaṉam
வனங்கள்
vaṉaṅkaḷ
Vocative வனமே
vaṉamē
வனங்களே
vaṉaṅkaḷē
Accusative வனத்தை
vaṉattai
வனங்களை
vaṉaṅkaḷai
Dative வனத்துக்கு
vaṉattukku
வனங்களுக்கு
vaṉaṅkaḷukku
Benefactive வனத்துக்காக
vaṉattukkāka
வனங்களுக்காக
vaṉaṅkaḷukkāka
Genitive 1 வனத்துடைய
vaṉattuṭaiya
வனங்களுடைய
vaṉaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 வனத்தின்
vaṉattiṉ
வனங்களின்
vaṉaṅkaḷiṉ
Locative 1 வனத்தில்
vaṉattil
வனங்களில்
vaṉaṅkaḷil
Locative 2 வனத்திடம்
vaṉattiṭam
வனங்களிடம்
vaṉaṅkaḷiṭam
Sociative 1 வனத்தோடு
vaṉattōṭu
வனங்களோடு
vaṉaṅkaḷōṭu
Sociative 2 வனத்துடன்
vaṉattuṭaṉ
வனங்களுடன்
vaṉaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental வனத்தால்
vaṉattāl
வனங்களால்
vaṉaṅkaḷāl
Ablative வனத்திலிருந்து
vaṉattiliruntu
வனங்களிலிருந்து
vaṉaṅkaḷiliruntu

Derived terms

(Nouns)

  • பாலைவனம் (pālaivaṉam)
  • வனசஞ்சாரம் (vaṉacañcāram), வனசஞ்சரிப்பு (vaṉacañcarippu)
  • வனசம் (vaṉacam)
  • வனசரம் (vaṉacaram)
  • வனசரர் (vaṉacarar)
  • வனசுரம் (vaṉacuram)
  • வனசெந்து (vaṉacentu)
  • வனச்சார்பு (vaṉaccārpu)
  • வனபோசனம் (vaṉapōcaṉam)
  • வனமல்லிகை (vaṉamallikai)
  • வனமாலி (vaṉamāli)
  • வனருகம் (vaṉarukam)
  • வனவாசம் (vaṉavācam)

References

  • University of Madras (1924–1936) “வனம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Johann Philipp Fabricius (1972) “வனம்”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.