புளி

See also: புலி

Tamil

Etymology

From Proto-Dravidian *puḷ (sour). Cognate with Telugu పులి (puli), Kannada ಪುಳಿ (puḷi), or ಹುಳಿ (huḷi), Tulu ಪುಳಿ (puḷi), or ಪುಲಿ (puli), Malayalam പുളി (puḷi).

Pronunciation

  • IPA(key): /pʊɭɪ/, [pʊɭi]
  • (file)

Noun

புளி • (puḷi)

  1. tamarind (fruit or tree)
  2. acidity, tartness
  3. sweetness

See also

Basic tastes in Tamil · சுவைகள் (cuvaikaḷ) (layout · text)
இனிப்பு (iṉippu) புளி (puḷi) உப்பு (uppu) கசப்பு (kacappu) காரம் (kāram)

Derived terms

  • புளிக்கருணை (puḷikkaruṇai)
  • புளிக்கரை (puḷikkarai)
  • புளிக்காப்பு (puḷikkāppu)
  • புளிக்காய்ச்சல் (puḷikkāyccal)
  • புளிக்கோசு (puḷikkōcu)
  • புளிக்கோட்டை (puḷikkōṭṭai)
  • புளிங்கறி (puḷiṅkaṟi)
  • புளிங்காடி (puḷiṅkāṭi)
  • புளிங்கூழ் (puḷiṅkūḻ)
  • புளிச்சக்காடி (puḷiccakkāṭi)
  • புளிச்சக்காய்மரம் (puḷiccakkāymaram)
  • புளிச்சக்கை (puḷiccakkai)
  • புளிச்சாணை (puḷiccāṇai)
  • புளிச்சாறு (puḷiccāṟu)
  • புளிச்சுரோணிதம் (puḷiccurōṇitam)
  • புளிச்சேப்பம் (puḷiccēppam)
  • புளித்தோடை (puḷittōṭai)
  • புளிந்தயிர் (puḷintayir)
  • புளிப்பலா (puḷippalā)
  • புளிப்பாகு (puḷippāku)
  • புளிப்பு (puḷippu)
  • புளிமண்டி (puḷimaṇṭi)
  • புளிமா (puḷimā)
  • புளிமாறு (puḷimāṟu)
  • புளிமீன் (puḷimīṉ)
  • புளியங்கொட்டை (puḷiyaṅkoṭṭai)
  • புளியம்பிராணி (puḷiyampirāṇi)
  • புளியாரை (puḷiyārai)
  • புளியிட்டடுங்கறி (puḷiyiṭṭaṭuṅkaṟi)
  • புளியிலைக்கம்பி (puḷiyilaikkampi)
  • புளியில்லாக்கறி (puḷiyillākkaṟi)
  • புளியோதனம் (puḷiyōtaṉam)
  • புளிராயிதம் (puḷirāyitam)
  • புளிவசளை (puḷivacaḷai)

Verb

புளி • (puḷi)

  1. to be or become sour

Conjugation

References

  • University of Madras (1924–1936) “புளி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.