உப்பு

Tamil

Etymology 1

Inherited from Proto-Dravidian *cuppu. Cognate with Kannada ಉಪ್ಪು (uppu), Kodava ಉಪ್ಪ್ (upp), Kolami సుప్ప్ (supp), Toda உப், Telugu ఉప్పు (uppu), Malayalam ഉപ്പ് (uppŭ) and Tulu ಉಪ್ಪ್ (uppŭ).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʊpːʊ/, [ʊpːɯ]
  • (file)

Noun

உப்பு • (uppu) (uncountable)

  1. salt
Declension
u-stem declension of உப்பு (uppu) (singular only)
Singular Plural
Nominative உப்பு
uppu
-
Vocative உப்பே
uppē
-
Accusative உப்பை
uppai
-
Dative உப்புக்கு
uppukku
-
Genitive உப்புடைய
uppuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative உப்பு
uppu
-
Vocative உப்பே
uppē
-
Accusative உப்பை
uppai
-
Dative உப்புக்கு
uppukku
-
Benefactive உப்புக்காக
uppukkāka
-
Genitive 1 உப்புடைய
uppuṭaiya
-
Genitive 2 உப்பின்
uppiṉ
-
Locative 1 உப்பில்
uppil
-
Locative 2 உப்பிடம்
uppiṭam
-
Sociative 1 உப்போடு
uppōṭu
-
Sociative 2 உப்புடன்
uppuṭaṉ
-
Instrumental உப்பால்
uppāl
-
Ablative உப்பிலிருந்து
uppiliruntu
-
Derived terms
    • உப்பங்கழி (uppaṅkaḻi)
    • உப்பங்காற்று (uppaṅkāṟṟu)
    • உப்பங்கோரை (uppaṅkōrai)
    • உப்பந்தரவை (uppantaravai)
    • உப்பனாறு (uppaṉāṟu)
    • உப்பமைப்போர் (uppamaippōr)
    • உப்பம்பருத்தி (uppamparutti)
    • உப்பறுகு (uppaṟuku)
    • உப்பளம் (uppaḷam)
    • உப்பளறு (uppaḷaṟu)
    • உப்பளவன் (uppaḷavaṉ)
    • உப்பிட்டது (uppiṭṭatu)
    • உப்பிலி (uppili)
    • உப்பிலியன் (uppiliyaṉ)
    • உப்புக்கடல் (uppukkaṭal)
    • உப்புக்கண்டம் (uppukkaṇṭam)
    • உப்புக்கல் (uppukkal)
    • உப்புக்கூர் (uppukkūr)
    • உப்புச்சரக்கு (uppuccarakku)
    • உப்புச்சாறு (uppuccāṟu)
    • உப்புச்சீடை (uppuccīṭai)
    • உப்புத்தண்ணீர் (upputtaṇṇīr)
    • உப்புத்தரவை (upputtaravai)
    • உப்புத்திராவகம் (upputtirāvakam)
    • உப்புப்பண்டம் (uppuppaṇṭam)
    • உப்புப்பாத்தி (uppuppātti)
    • உப்புமண் (uppumaṇ)
    • உப்புமா (uppumā)
    • உப்புவாயு (uppuvāyu)

See also

Basic tastes in Tamil · சுவைகள் (cuvaikaḷ) (layout · text)
இனிப்பு (iṉippu) புளி (puḷi) உப்பு (uppu) கசப்பு (kacappu) காரம் (kāram)

Etymology 2

Cognate with Kannada ಉಬ್ಬು (ubbu), Telugu ఉబ్బు (ubbu) and Tulu ಉಬ್ಬು (ubbu).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʊbbʊ/, [ʊbbɯ]

Verb

உப்பு • (uppu) (intransitive)

  1. to puff up, swell, bloat
Conjugation

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.