நடு

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪ɐɖʊ/, [n̪ɐɖɯ]

Etymology 1

Cognate with Telugu నడుము (naḍumu), Malayalam നടുവ് (naṭuvŭ), Kannada ನಡು (naḍu).

Noun

நடு • (naṭu)

  1. middle, centre
  2. zenith
  3. impartiality, uprightness
  4. equity, justice
  5. medium, moderation
  6. lawsuit
  7. (Hinduism) earth as the middle world
  8. waist
Declension
Declension of நடு (naṭu) (singular only)
Singular Plural
Nominative நடு
naṭu
-
Vocative நடுவே
naṭuvē
-
Accusative நடுவை
naṭuvai
-
Dative நடுக்கு
naṭukku
-
Genitive நடுவுடைய
naṭuvuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative நடு
naṭu
-
Vocative நடுவே
naṭuvē
-
Accusative நடுவை
naṭuvai
-
Dative நடுக்கு
naṭukku
-
Benefactive நடுக்காக
naṭukkāka
-
Genitive 1 நடுவுடைய
naṭuvuṭaiya
-
Genitive 2 நடுவின்
naṭuviṉ
-
Locative 1 நடுவில்
naṭuvil
-
Locative 2 நடுவிடம்
naṭuviṭam
-
Sociative 1 நடுவோடு
naṭuvōṭu
-
Sociative 2 நடுவுடன்
naṭuvuṭaṉ
-
Instrumental நடுவால்
naṭuvāl
-
Ablative நடுவிலிருந்து
naṭuviliruntu
-
Derived terms
  • நடுக்கட்டு (naṭukkaṭṭu)
  • நடுக்கண்டம் (naṭukkaṇṭam)
  • நடுக்காரன் (naṭukkāraṉ)
  • நடுக்கிளி (naṭukkiḷi)
  • நடுக்குடி (naṭukkuṭi)
  • நடுக்குத்துக்கால் (naṭukkuttukkāl)
  • நடுக்கேள் (naṭukkēḷ)
  • நடுக்கொண்டவீடு (naṭukkoṇṭavīṭu)
  • நடுச்சாமம் (naṭuccāmam)
  • நடுச்சுவர் (naṭuccuvar)
  • நடுச்செய் (naṭuccey)
  • நடுச்சொல் (naṭuccol)
  • நடுச்சொல்வார் (naṭuccolvār)
  • நடுத்தரம் (naṭuttaram)
  • நடுத்தலை (naṭuttalai)
  • நடுத்திட்டம் (naṭuttiṭṭam)
  • நடுத்தீர்ப்பு (naṭuttīrppu)
  • நடுத்தீர்ப்புநாள் (naṭuttīrppunāḷ)
  • நடுத்தெரு (naṭutteru)
  • நடுநாடி (naṭunāṭi)
  • நடுநாயகம் (naṭunāyakam)
  • நடுநாள் (naṭunāḷ)
  • நடுநியாயம் (naṭuniyāyam)
  • நடுநிலை (naṭunilai)
  • நடுநில் (naṭunil)
  • நடுநெஞ்சு (naṭuneñcu)
  • நடுப்பகல் (naṭuppakal)
  • நடுப்பாதை (naṭuppātai)
  • நடுப்பார் (naṭuppār)
  • நடுப்பிலே (naṭuppilē)
  • நடுப்புற (naṭuppuṟa)
  • நடுப்பெற (naṭuppeṟa)
  • நடுப்பேசு (naṭuppēcu)
  • நடுப்போக்கு (naṭuppōkku)
  • நடுப்போர் (naṭuppōr)
  • நடுமதியம் (naṭumatiyam)
  • நடுமத்தி (naṭumatti)
  • நடுமையம் (naṭumaiyam)
  • நடுராசி (naṭurāci)
  • நடுவண் (naṭuvaṇ)
  • நடுவதுபாதியில் (naṭuvatupātiyil)
  • நடுவத்தசாமம் (naṭuvattacāmam)
  • நடுவத்தொருசாமம் (naṭuvattorucāmam)
  • நடுவனாள் (naṭuvaṉāḷ)
  • நடுவன் (naṭuvaṉ)
  • நடுவயது (naṭuvayatu)
  • நடுவறு (naṭuvaṟu)
  • நடுவறுத்தான் (naṭuvaṟuttāṉ)
  • நடுவழி (naṭuvaḻi)
  • நடுவாந்தரம் (naṭuvāntaram)
  • நடுவிரல் (naṭuviral)
  • நடுவிலவன் (naṭuvilavaṉ)
  • நடுவிலான் (naṭuvilāṉ)
  • நடுவீடு (naṭuvīṭu)
  • நடுவீட்டுத்தாலி (naṭuvīṭṭuttāli)
  • நடுவு (naṭuvu)
  • நடுவூர் (naṭuvūr)
  • நடுவெலும்பு (naṭuvelumpu)
  • நடுவெளி (naṭuveḷi)
  • நடுவெழுது (naṭuveḻutu)
  • நடுவெழுத்து (naṭuveḻuttu)
  • நடுவே (naṭuvē)
  • நட்டம் (naṭṭam)

Etymology 2

Cognate with Telugu నాటు (nāṭu)

Verb

நடு • (naṭu) (transitive)

  1. to plant
  2. to lay, place
Conjugation

References

  • University of Madras (1924–1936) “நடு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.