சூரியன்
Tamil
Pronunciation
- IPA(key): /t͡ɕuːɾɪjɐn/, [suːɾɪjɐn]
Noun
சூரியன் • (cūriyaṉ)
Declension
ṉ-stem declension of சூரியன் (cūriyaṉ) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | சூரியன் cūriyaṉ |
சூரியர்கள் cūriyarkaḷ |
Vocative | சூரியனே cūriyaṉē |
சூரியர்களே cūriyarkaḷē |
Accusative | சூரியனை cūriyaṉai |
சூரியர்களை cūriyarkaḷai |
Dative | சூரியனுக்கு cūriyaṉukku |
சூரியர்களுக்கு cūriyarkaḷukku |
Genitive | சூரியனுடைய cūriyaṉuṭaiya |
சூரியர்களுடைய cūriyarkaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | சூரியன் cūriyaṉ |
சூரியர்கள் cūriyarkaḷ |
Vocative | சூரியனே cūriyaṉē |
சூரியர்களே cūriyarkaḷē |
Accusative | சூரியனை cūriyaṉai |
சூரியர்களை cūriyarkaḷai |
Dative | சூரியனுக்கு cūriyaṉukku |
சூரியர்களுக்கு cūriyarkaḷukku |
Benefactive | சூரியனுக்காக cūriyaṉukkāka |
சூரியர்களுக்காக cūriyarkaḷukkāka |
Genitive 1 | சூரியனுடைய cūriyaṉuṭaiya |
சூரியர்களுடைய cūriyarkaḷuṭaiya |
Genitive 2 | சூரியனின் cūriyaṉiṉ |
சூரியர்களின் cūriyarkaḷiṉ |
Locative 1 | சூரியனில் cūriyaṉil |
சூரியர்களில் cūriyarkaḷil |
Locative 2 | சூரியனிடம் cūriyaṉiṭam |
சூரியர்களிடம் cūriyarkaḷiṭam |
Sociative 1 | சூரியனோடு cūriyaṉōṭu |
சூரியர்களோடு cūriyarkaḷōṭu |
Sociative 2 | சூரியனுடன் cūriyaṉuṭaṉ |
சூரியர்களுடன் cūriyarkaḷuṭaṉ |
Instrumental | சூரியனால் cūriyaṉāl |
சூரியர்களால் cūriyarkaḷāl |
Ablative | சூரியனிலிருந்து cūriyaṉiliruntu |
சூரியர்களிலிருந்து cūriyarkaḷiliruntu |
See also
Solar System in Tamil · கதிரவ அமைப்பு (katirava amaippu), சூரிய குடும்பம் (cūriya kuṭumpam) (layout · text) | ||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Star | ஞாயிறு (ñāyiṟu), சூரியன் (cūriyaṉ), கதிரவன் (katiravaṉ) | |||||||||||||||||
IAU planets and notable dwarf planets |
புதன் (putaṉ) | வெள்ளி (veḷḷi) | ஞாலம் (ñālam), Thesaurus:உலகம் | செவ்வாய் (cevvāy) | சீரீசு (cīrīcu) | வியாழன் (viyāḻaṉ) | சனி (caṉi) | யுரேனசு (yurēṉacu) | நெப்டியூன் (nepṭiyūṉ) | புளூட்டோ (puḷūṭṭō) | ஏரிசு (ēricu) | |||||||
Notable moons |
— | — | திங்கள் (tiṅkaḷ), Thesaurus:சந்திரன் | போபொசு (pōpocu) தெய்மொசு (teymocu) |
— | ஐஓ (ai’ō) ஐரோப்பா (airōppā) கனிமீடு (kaṉimīṭu) கலிஸ்டோ (kalisṭō) |
மிமாஸ் (mimās) என்சலடசு (eṉcalaṭacu) தெத்திசு (tetticu) டையோன் (ṭaiyōṉ) ரியா (riyā) தைத்தன் (taittaṉ) இயபிடசு (iyapiṭacu) |
மிராண்டா (mirāṇṭā) ஏரியல் (ēriyal) அம்ப்ரியேல் (ampriyēl) டைட்டானியா (ṭaiṭṭāṉiyā) ஓபெரான் (ōperāṉ) |
டிரைட்டன் (ṭiraiṭṭaṉ) | சாரன் (cāraṉ) | டிஸ்னோமியா (ṭisṉōmiyā) |
References
- University of Madras (1924–1936) “சூரியன்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.