போர்

See also: பார்

Tamil

Etymology

Inherited from Proto-Dravidian *pōr, cognate with Telugu పోరు (pōru), Old Kannada ಪೋರ್ (pōr) and Malayalam പോർ (pōṟ).

Pronunciation

  • IPA(key): /poːɾ/
  • (file)

Noun

போர் • (pōr) (plural போர்கள்)

  1. war, fight, battle
    Synonym: யுத்தம் (yuttam)
  2. wrestling
    Synonyms: மல்யுத்தம் (malyuttam), சண்டை (caṇṭai)
  3. rivalry, competition
    Synonym: போட்டி (pōṭṭi)

Declension

Declension of போர் (pōr)
Singular Plural
Nominative போர்
pōr
போர்கள்
pōrkaḷ
Vocative போரே
pōrē
போர்களே
pōrkaḷē
Accusative போரை
pōrai
போர்களை
pōrkaḷai
Dative போருக்கு
pōrukku
போர்களுக்கு
pōrkaḷukku
Genitive போருடைய
pōruṭaiya
போர்களுடைய
pōrkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative போர்
pōr
போர்கள்
pōrkaḷ
Vocative போரே
pōrē
போர்களே
pōrkaḷē
Accusative போரை
pōrai
போர்களை
pōrkaḷai
Dative போருக்கு
pōrukku
போர்களுக்கு
pōrkaḷukku
Benefactive போருக்காக
pōrukkāka
போர்களுக்காக
pōrkaḷukkāka
Genitive 1 போருடைய
pōruṭaiya
போர்களுடைய
pōrkaḷuṭaiya
Genitive 2 போரின்
pōriṉ
போர்களின்
pōrkaḷiṉ
Locative 1 போரில்
pōril
போர்களில்
pōrkaḷil
Locative 2 போரிடம்
pōriṭam
போர்களிடம்
pōrkaḷiṭam
Sociative 1 போரோடு
pōrōṭu
போர்களோடு
pōrkaḷōṭu
Sociative 2 போருடன்
pōruṭaṉ
போர்களுடன்
pōrkaḷuṭaṉ
Instrumental போரால்
pōrāl
போர்களால்
pōrkaḷāl
Ablative போரிலிருந்து
pōriliruntu
போர்களிலிருந்து
pōrkaḷiliruntu

Derived terms

  • போராடு (pōrāṭu)
  • போராட்டம் (pōrāṭṭam)
  • போர்க்கடம் (pōrkkaṭam)
  • போர்க்கடா (pōrkkaṭā)
  • போர்க்கத்தி (pōrkkatti)
  • போர்க்களம் (pōrkkaḷam)
  • போர்க்காளை (pōrkkāḷai)
  • போர்க்கெழுவஞ்சி (pōrkkeḻuvañci)
  • போர்க்கோலம் (pōrkkōlam)
  • போர்ச்சயப்பாவை (pōrccayappāvai)
  • போர்ச்சேவல் (pōrccēval)
  • போர்நிறம் (pōrniṟam)
  • போர்ப்பறை (pōrppaṟai)
  • போர்ப்பூ (pōrppū)
  • போர்மகள் (pōrmakaḷ)
  • போர்மடந்தை (pōrmaṭantai)
  • போர்முகம் (pōrmukam)
  • போர்மூட்டு (pōrmūṭṭu)

.

Descendants

  • Sinhalese: පොරය (poraya)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.