புத்திரன்

Tamil

Etymology

Borrowed from Sanskrit पुत्र (putra).

Pronunciation

  • IPA(key): /pʊt̪ːɪɾɐn/
  • (file)

Noun

புத்திரன் • (puttiraṉ) (plural புத்திரர்கள்)

  1. son
    Synonyms: மகன் (makaṉ), மைந்தன் (maintaṉ), குமாரன் (kumāraṉ), சுதன் (cutaṉ)

Declension

ṉ-stem declension of புத்திரன் (puttiraṉ)
Singular Plural
Nominative புத்திரன்
puttiraṉ
புத்திரர்கள்
puttirarkaḷ
Vocative புத்திரனே
puttiraṉē
புத்திரர்களே
puttirarkaḷē
Accusative புத்திரனை
puttiraṉai
புத்திரர்களை
puttirarkaḷai
Dative புத்திரனுக்கு
puttiraṉukku
புத்திரர்களுக்கு
puttirarkaḷukku
Genitive புத்திரனுடைய
puttiraṉuṭaiya
புத்திரர்களுடைய
puttirarkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative புத்திரன்
puttiraṉ
புத்திரர்கள்
puttirarkaḷ
Vocative புத்திரனே
puttiraṉē
புத்திரர்களே
puttirarkaḷē
Accusative புத்திரனை
puttiraṉai
புத்திரர்களை
puttirarkaḷai
Dative புத்திரனுக்கு
puttiraṉukku
புத்திரர்களுக்கு
puttirarkaḷukku
Benefactive புத்திரனுக்காக
puttiraṉukkāka
புத்திரர்களுக்காக
puttirarkaḷukkāka
Genitive 1 புத்திரனுடைய
puttiraṉuṭaiya
புத்திரர்களுடைய
puttirarkaḷuṭaiya
Genitive 2 புத்திரனின்
puttiraṉiṉ
புத்திரர்களின்
puttirarkaḷiṉ
Locative 1 புத்திரனில்
puttiraṉil
புத்திரர்களில்
puttirarkaḷil
Locative 2 புத்திரனிடம்
puttiraṉiṭam
புத்திரர்களிடம்
puttirarkaḷiṭam
Sociative 1 புத்திரனோடு
puttiraṉōṭu
புத்திரர்களோடு
puttirarkaḷōṭu
Sociative 2 புத்திரனுடன்
puttiraṉuṭaṉ
புத்திரர்களுடன்
puttirarkaḷuṭaṉ
Instrumental புத்திரனால்
puttiraṉāl
புத்திரர்களால்
puttirarkaḷāl
Ablative புத்திரனிலிருந்து
puttiraṉiliruntu
புத்திரர்களிலிருந்து
puttirarkaḷiliruntu

Derived terms

  • புத்திரகாமியம் (puttirakāmiyam)
  • புத்திரகாமேஷ்டி (puttirakāmēṣṭi)
  • புத்திரசந்தானம் (puttiracantāṉam)
  • புத்திரசுவிகாரம் (puttiracuvikāram)
  • புத்திரசோகம் (puttiracōkam)
  • புத்திரதானம் (puttiratāṉam)
  • புத்திரபாக்கியம் (puttirapākkiyam)
  • புத்திரயாகம் (puttirayākam)
  • புத்திரஸ்தானம் (puttirastāṉam)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.