பாம்பு

Irula

Noun

பாம்பு (pa:mbü)

  1. snake

References

  • Gerard F. Diffloth (1968) The Irula Language, a close relative to Tamil, University of California, Los Angeles, page 54

Tamil

Etymology

Inherited from Old Tamil 𑀧𑀸𑀫𑁆𑀧𑀼 (pāmpu), from Proto-Dravidian *pāmpu (snake). Cognate with Malayalam പാമ്പ് (pāmpŭ, snake), Telugu పాము (pāmu, snake), Kannada ಹಾವು (hāvu, snake).

Pronunciation

  • IPA(key): /paːmbʊ/, [paːmbɯ]
  • (file)

Noun

பாம்பு • (pāmpu) (plural பாம்புகள்)

  1. snake
    Synonyms: அரவம் (aravam), சர்ப்பம் (carppam), அரா (arā), அகடூரி (akaṭūri), அழனாசம் (aḻaṉācam), இரும்பை (irumpai), உகம் (ukam)

Declension

u-stem declension of பாம்பு (pāmpu)
Singular Plural
Nominative பாம்பு
pāmpu
பாம்புகள்
pāmpukaḷ
Vocative பாம்பே
pāmpē
பாம்புகளே
pāmpukaḷē
Accusative பாம்பை
pāmpai
பாம்புகளை
pāmpukaḷai
Dative பாம்புக்கு
pāmpukku
பாம்புகளுக்கு
pāmpukaḷukku
Genitive பாம்புடைய
pāmpuṭaiya
பாம்புகளுடைய
pāmpukaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative பாம்பு
pāmpu
பாம்புகள்
pāmpukaḷ
Vocative பாம்பே
pāmpē
பாம்புகளே
pāmpukaḷē
Accusative பாம்பை
pāmpai
பாம்புகளை
pāmpukaḷai
Dative பாம்புக்கு
pāmpukku
பாம்புகளுக்கு
pāmpukaḷukku
Benefactive பாம்புக்காக
pāmpukkāka
பாம்புகளுக்காக
pāmpukaḷukkāka
Genitive 1 பாம்புடைய
pāmpuṭaiya
பாம்புகளுடைய
pāmpukaḷuṭaiya
Genitive 2 பாம்பின்
pāmpiṉ
பாம்புகளின்
pāmpukaḷiṉ
Locative 1 பாம்பில்
pāmpil
பாம்புகளில்
pāmpukaḷil
Locative 2 பாம்பிடம்
pāmpiṭam
பாம்புகளிடம்
pāmpukaḷiṭam
Sociative 1 பாம்போடு
pāmpōṭu
பாம்புகளோடு
pāmpukaḷōṭu
Sociative 2 பாம்புடன்
pāmpuṭaṉ
பாம்புகளுடன்
pāmpukaḷuṭaṉ
Instrumental பாம்பால்
pāmpāl
பாம்புகளால்
pāmpukaḷāl
Ablative பாம்பிலிருந்து
pāmpiliruntu
பாம்புகளிலிருந்து
pāmpukaḷiliruntu

Derived terms

  • நாகப்பாம்பு (nākappāmpu)
  • நீர்ப்பாம்பு (nīrppāmpu)
  • பச்சைப்பாம்பு (paccaippāmpu)
  • பெரும்பாம்பு (perumpāmpu)
  • மனைப்பாம்பு (maṉaippāmpu)
  • மலைப்பாம்பு (malaippāmpu)

References

  • University of Madras (1924–1936) “பாம்பு”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.