பள்ளி
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-Dravidian *paḷḷi (“family, village”). Cognate with Kannada ಹಳ್ಳಿ (haḷḷi), Malayalam പള്ളി (paḷḷi), Telugu పల్లి (palli).
Pronunciation
- IPA(key): /pɐɭːɪ/, [pɐɭːi]
Audio (file)
Declension
i-stem declension of பள்ளி (paḷḷi) | ||
---|---|---|
Singular | Plural | |
Nominative | பள்ளி paḷḷi |
பள்ளிகள் paḷḷikaḷ |
Vocative | பள்ளியே paḷḷiyē |
பள்ளிகளே paḷḷikaḷē |
Accusative | பள்ளியை paḷḷiyai |
பள்ளிகளை paḷḷikaḷai |
Dative | பள்ளிக்கு paḷḷikku |
பள்ளிகளுக்கு paḷḷikaḷukku |
Genitive | பள்ளியுடைய paḷḷiyuṭaiya |
பள்ளிகளுடைய paḷḷikaḷuṭaiya |
Singular | Plural | |
Nominative | பள்ளி paḷḷi |
பள்ளிகள் paḷḷikaḷ |
Vocative | பள்ளியே paḷḷiyē |
பள்ளிகளே paḷḷikaḷē |
Accusative | பள்ளியை paḷḷiyai |
பள்ளிகளை paḷḷikaḷai |
Dative | பள்ளிக்கு paḷḷikku |
பள்ளிகளுக்கு paḷḷikaḷukku |
Benefactive | பள்ளிக்காக paḷḷikkāka |
பள்ளிகளுக்காக paḷḷikaḷukkāka |
Genitive 1 | பள்ளியுடைய paḷḷiyuṭaiya |
பள்ளிகளுடைய paḷḷikaḷuṭaiya |
Genitive 2 | பள்ளியின் paḷḷiyiṉ |
பள்ளிகளின் paḷḷikaḷiṉ |
Locative 1 | பள்ளியில் paḷḷiyil |
பள்ளிகளில் paḷḷikaḷil |
Locative 2 | பள்ளியிடம் paḷḷiyiṭam |
பள்ளிகளிடம் paḷḷikaḷiṭam |
Sociative 1 | பள்ளியோடு paḷḷiyōṭu |
பள்ளிகளோடு paḷḷikaḷōṭu |
Sociative 2 | பள்ளியுடன் paḷḷiyuṭaṉ |
பள்ளிகளுடன் paḷḷikaḷuṭaṉ |
Instrumental | பள்ளியால் paḷḷiyāl |
பள்ளிகளால் paḷḷikaḷāl |
Ablative | பள்ளியிலிருந்து paḷḷiyiliruntu |
பள்ளிகளிலிருந்து paḷḷikaḷiliruntu |
Derived terms
- ஆரம்பப் பள்ளி (ārampap paḷḷi)
- உயர்நிலைப் பள்ளி (uyarnilaip paḷḷi)
- துவக்கப் பள்ளி (tuvakkap paḷḷi)
- தொடக்கப் பள்ளி (toṭakkap paḷḷi)
- நடுநிலைப் பள்ளி (naṭunilaip paḷḷi)
- பள்ளிக்கட்டு (paḷḷikkaṭṭu)
- பள்ளிக்கல்வி (paḷḷikkalvi)
- பள்ளிக்கூடம் (paḷḷikkūṭam)
- பள்ளிமாடம் (paḷḷimāṭam)
- பள்ளியறை (paḷḷiyaṟai)
- பள்ளியெழுச்சி (paḷḷiyeḻucci)
- பள்ளிவாசல் (paḷḷivācal)
- மேல்நிலைப் பள்ளி (mēlnilaip paḷḷi)
Descendants
- → Burmese: ဗလီ (ba.li)
References
- Johann Philipp Fabricius, Na. Kadirvelu Pillai, David W. McAlpin, Rajagopal Subramanian, University of Madras, Miron Winslow (2022) “பள்ளி”, in Digital Dictionaries of South India [Combined Tamil Dictionaries]
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.