நெருப்பு

Tamil

கொழுந்துவிட்டு எரியும் நெருப்பு

Etymology

Cognate with Malayalam നെരുപ്പ് (neruppŭ), Telugu నిప్పు (nippu).

Pronunciation

  • IPA(key): /n̪ɛɾʊpːʊ/, [n̪ɛɾʊpːɯ]

Noun

நெருப்பு • (neruppu)

  1. fire
    Synonyms: தீ (), அக்கினி (akkiṉi), சுவாலை (cuvālai)

Declension

u-stem declension of நெருப்பு (neruppu) (singular only)
Singular Plural
Nominative நெருப்பு
neruppu
-
Vocative நெருப்பே
neruppē
-
Accusative நெருப்பை
neruppai
-
Dative நெருப்புக்கு
neruppukku
-
Genitive நெருப்புடைய
neruppuṭaiya
-
Singular Plural
Nominative நெருப்பு
neruppu
-
Vocative நெருப்பே
neruppē
-
Accusative நெருப்பை
neruppai
-
Dative நெருப்புக்கு
neruppukku
-
Benefactive நெருப்புக்காக
neruppukkāka
-
Genitive 1 நெருப்புடைய
neruppuṭaiya
-
Genitive 2 நெருப்பின்
neruppiṉ
-
Locative 1 நெருப்பில்
neruppil
-
Locative 2 நெருப்பிடம்
neruppiṭam
-
Sociative 1 நெருப்போடு
neruppōṭu
-
Sociative 2 நெருப்புடன்
neruppuṭaṉ
-
Instrumental நெருப்பால்
neruppāl
-
Ablative நெருப்பிலிருந்து
neruppiliruntu
-

Derived terms

  • நெருப்புக்கண் (neruppukkaṇ)
  • நெருப்புக்கல் (neruppukkal)
  • நெருப்புக்காடு (neruppukkāṭu)
  • நெருப்புக்காறாதகல் (neruppukkāṟātakal)
  • நெருப்புக்குச்சி (neruppukkucci)
  • நெருப்புக்கொளுத்து (neruppukkoḷuttu)
  • நெருப்புக்கொள்ளி (neruppukkoḷḷi)
  • நெருப்புக்கோழி (neruppukkōḻi)
  • நெருப்புச்சட்டி (neruppuccaṭṭi)
  • நெருப்புச்சாணை (neruppuccāṇai)
  • நெருப்புச்சூடு (neruppuccūṭu)
  • நெருப்புத்தணல் (nerupputtaṇal)
  • நெருப்புத்தண்ணீர் (nerupputtaṇṇīr)
  • நெருப்புத்தள்ளி (nerupputtaḷḷi)
  • நெருப்புத்தூண் (nerupputtūṇ)
  • நெருப்புப்படு (neruppuppaṭu)
  • நெருப்புப்பிடி (neruppuppiṭi)
  • நெருப்புப்பூ (neruppuppū)
  • நெருப்புப்பெட்டி (neruppuppeṭṭi)
  • நெருப்புப்பொறி (neruppuppoṟi)
  • நெருப்புமணத்தல் (neruppumaṇattal)
  • நெருப்புமழை (neruppumaḻai)
  • நெருப்புமூட்டு (neruppumūṭṭu)
  • நெருப்புவிழுதல் (neruppuviḻutal)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.