குறி

Tamil

Etymology

Cognate with Kannada ಗುರಿ (guri), Malayalam കുറിക്കുക (kuṟikkuka), Telugu గురి (guri).

Pronunciation

  • IPA(key): /kʊrɪ/, [kʊri]

Verb

குறி • (kuṟi)

  1. to design, to determine, to appoint, to ascertain
  2. to mark, to note
  3. to intend, to contemplate, to consider
  4. to denote, to refer to, to suggest
  5. to aim
  6. to foretell, to predict
  7. to blow, to sound (as a conch)

Conjugation

Noun

குறி • (kuṟi)

  1. mark, sign, stamp, signature, token, symbol, indication
  2. target, aim, goal, destination
  3. motive, intention
  4. secret meeting of lovers, tryst
  5. suggestion, hint, insinuation
  6. omen, presage, prognostic
  7. assembly, village council
  8. turn, occasion, time, season
  9. generative organ
  10. definition, description
  11. character, personal qualities

Declension

i-stem declension of குறி (kuṟi)
Singular Plural
Nominative குறி
kuṟi
குறிகள்
kuṟikaḷ
Vocative குறியே
kuṟiyē
குறிகளே
kuṟikaḷē
Accusative குறியை
kuṟiyai
குறிகளை
kuṟikaḷai
Dative குறிக்கு
kuṟikku
குறிகளுக்கு
kuṟikaḷukku
Genitive குறியுடைய
kuṟiyuṭaiya
குறிகளுடைய
kuṟikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative குறி
kuṟi
குறிகள்
kuṟikaḷ
Vocative குறியே
kuṟiyē
குறிகளே
kuṟikaḷē
Accusative குறியை
kuṟiyai
குறிகளை
kuṟikaḷai
Dative குறிக்கு
kuṟikku
குறிகளுக்கு
kuṟikaḷukku
Benefactive குறிக்காக
kuṟikkāka
குறிகளுக்காக
kuṟikaḷukkāka
Genitive 1 குறியுடைய
kuṟiyuṭaiya
குறிகளுடைய
kuṟikaḷuṭaiya
Genitive 2 குறியின்
kuṟiyiṉ
குறிகளின்
kuṟikaḷiṉ
Locative 1 குறியில்
kuṟiyil
குறிகளில்
kuṟikaḷil
Locative 2 குறியிடம்
kuṟiyiṭam
குறிகளிடம்
kuṟikaḷiṭam
Sociative 1 குறியோடு
kuṟiyōṭu
குறிகளோடு
kuṟikaḷōṭu
Sociative 2 குறியுடன்
kuṟiyuṭaṉ
குறிகளுடன்
kuṟikaḷuṭaṉ
Instrumental குறியால்
kuṟiyāl
குறிகளால்
kuṟikaḷāl
Ablative குறியிலிருந்து
kuṟiyiliruntu
குறிகளிலிருந்து
kuṟikaḷiliruntu

Derived terms

  • அருட்குறி (aruṭkuṟi)
  • அறிகுறி (aṟikuṟi)
  • அலர்க்குறி (alarkkuṟi)
  • அல்லகுறி (allakuṟi)
  • அவக்குறி (avakkuṟi)
  • ஆடைக்குறி (āṭaikkuṟi)
  • ஆண்குறி (āṇkuṟi)
  • ஆப்பைக்குறி (āppaikkuṟi)
  • இடுகுறி (iṭukuṟi)
  • இயைபிலிசைக்குறி (iyaipilicaikkuṟi)
  • இரவுக்குறி (iravukkuṟi)
  • உறுப்பிசைக்குறி (uṟuppicaikkuṟi)
  • ஒருகுறி (orukuṟi)
  • குணங்குறி (kuṇaṅkuṟi)
  • குறிக்கோள் (kuṟikkōḷ)
  • குறித்து (kuṟittu)
  • குறிப்பு (kuṟippu)
  • குறியீடு (kuṟiyīṭu)
  • கெடுகுறி (keṭukuṟi)
  • கேள்விக்குறி (kēḷvikkuṟi)
  • கைக்குறி (kaikkuṟi)
  • சாக்குறி (cākkuṟi)
  • சிவக்குறி (civakkuṟi)
  • ஞாபகக்குறி (ñāpakakkuṟi)
  • தற்குறிப்பு (taṟkuṟippu)
  • தீக்குறி (tīkkuṟi)
  • தீட்டுக்குறி (tīṭṭukkuṟi)
  • துர்க்குறி (turkkuṟi)
  • தொடரிசைக்குறி (toṭaricaikkuṟi)
  • நகக்குறி (nakakkuṟi)
  • நற்குறி (naṟkuṟi)
  • நிறுத்தக்குறி (niṟuttakkuṟi)
  • நுதற்குறி (nutaṟkuṟi)
  • நெற்குறி (neṟkuṟi)
  • நெற்றிக்குறி (neṟṟikkuṟi)
  • நோய்க்குணக்குறி (nōykkuṇakkuṟi)
  • நோய்க்குறி (nōykkuṟi)
  • பகற்குறி (pakaṟkuṟi)
  • பகல்குறி (pakalkuṟi)
  • பற்குறி (paṟkuṟi)
  • பிரேதக்குறி (pirētakkuṟi)
  • புணர்குறி (puṇarkuṟi)
  • புள்ளடிக்குறி (puḷḷaṭikkuṟi)
  • பெண்குறி (peṇkuṟi)
  • பெருங்குறி (peruṅkuṟi)
  • மரணக்குறி (maraṇakkuṟi)
  • மழைக்குறி (maḻaikkuṟi)
  • மாராயக்குறி (mārāyakkuṟi)
  • முகக்குறி (mukakkuṟi)
  • முடிப்பிசைக்குறி (muṭippicaikkuṟi)
  • முத்துக்குறி (muttukkuṟi)
  • முன்னறிகுறி (muṉṉaṟikuṟi)
  • மெய்ப்பாட்டிசைக்குறி (meyppāṭṭicaikkuṟi)
  • வடமேற்றிசைக்குறி (vaṭamēṟṟicaikkuṟi)
  • விடைக்குறி (viṭaikkuṟi)
  • வியப்புக்குறி (viyappukkuṟi)
  • வில்லடிக்குறி (villaṭikkuṟi)
  • வேர்க்குறி (vērkkuṟi)

References

  • University of Madras (1924–1936) “குறி”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
  • Johann Philipp Fabricius (1972) “குறி”, in Tamil and English Dictionary, Tranquebar: Evangelical Lutheran Mission Pub. House
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.