குதிரை

Tamil

ஸ்பெயினின் நவார்ரேயில் உள்ள பியாண்டிட்ஸ் மலையில் குதிரைகள். அவைகளுக்குப் பின்னால் ஐயாகோ மலைகள் காணப்படுகின்றன.

Etymology

From Proto-Dravidian *kut-ir-ay (from Proto-Dravidian *kut-i (to jump)). Cognate with Kannada ಕುದುರೆ (kudure), Malayalam കുതിര (kutira), Telugu గుర్రము (gurramu). Compare Sanskrit घोटक (ghoṭaka), a Dravidian borrowing.

Pronunciation

  • IPA(key): /kʊd̪ɪɾɐɪ̯/
  • IPA(key): /ɡʊd̪ɪɾɐɪ̯/
  • (file)

Noun

குதிரை • (kutirai)

  1. horse
    Synonyms: பரி (pari), இலடு (ilaṭu), இவுளி (ivuḷi), உன்னி (uṉṉi), ஒருத்தல் (oruttal), கந்தருவம் (kantaruvam), கனவட்டம் (kaṉavaṭṭam), கரியான் (kariyāṉ), கறாளி (kaṟāḷi), கலிங்கம் (kaliṅkam), கழுகரிப்பரி (kaḻukarippari), கிள்ளை (kiḷḷai), குகம் (kukam), கற்கம் (kaṟkam), கண்ணுகம் (kaṇṇukam), உத்தரி (uttari), அசுவம் (acuvam), அயம் (ayam)
  2. (chess) knight

Descendants

  • Acehnese: guda
  • Brunei Malay: kuda
  • Malay: kuda
    • > Indonesian: kuda (inherited)
    • Bau Bidayuh: kuda
    • Central Melanau: kudak
    • Tetum: kuda
  • Sundanese: ᮊᮥᮓ (kuda)

See also

Chess pieces in Tamil · செங்கள காய்கள் (ceṅkaḷa kāykaḷ) (layout · text)
♚ ♛ ♜ ♝ ♞ ♟
அரசன் (aracaṉ), ராஜா (rājā) அரசி (araci), ராணி (rāṇi) கோட்டை (kōṭṭai), யானை (yāṉai) அமைச்சர் (amaiccar), மந்திரி (mantiri) குதிரை (kutirai) காலாள் (kālāḷ), சிப்பாய் (cippāy)

References

  • Miron Winslow (1862) “குதிரை”, in A comprehensive Tamil and English dictionary of high and low Tamil, Madras: P. R. Hunt
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.