உலகம்

Tamil

Etymology

Borrowed from Sanskrit लोक (loka). Doublet of லோகம் (lōkam).

Pronunciation

  • IPA(key): /ʊlɐɡɐm/

Noun

உலகம் • (ulakam)

  1. world, earth
    Synonyms: see Thesaurus:உலகம்
  2. planet
    Synonyms: கோள் (kōḷ), கிரகம் (kirakam)

Declension

m-stem declension of உலகம் (ulakam)
Singular Plural
Nominative உலகம்
ulakam
உலகங்கள்
ulakaṅkaḷ
Vocative உலகமே
ulakamē
உலகங்களே
ulakaṅkaḷē
Accusative உலகத்தை
ulakattai
உலகங்களை
ulakaṅkaḷai
Dative உலகத்துக்கு
ulakattukku
உலகங்களுக்கு
ulakaṅkaḷukku
Genitive உலகத்துடைய
ulakattuṭaiya
உலகங்களுடைய
ulakaṅkaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative உலகம்
ulakam
உலகங்கள்
ulakaṅkaḷ
Vocative உலகமே
ulakamē
உலகங்களே
ulakaṅkaḷē
Accusative உலகத்தை
ulakattai
உலகங்களை
ulakaṅkaḷai
Dative உலகத்துக்கு
ulakattukku
உலகங்களுக்கு
ulakaṅkaḷukku
Benefactive உலகத்துக்காக
ulakattukkāka
உலகங்களுக்காக
ulakaṅkaḷukkāka
Genitive 1 உலகத்துடைய
ulakattuṭaiya
உலகங்களுடைய
ulakaṅkaḷuṭaiya
Genitive 2 உலகத்தின்
ulakattiṉ
உலகங்களின்
ulakaṅkaḷiṉ
Locative 1 உலகத்தில்
ulakattil
உலகங்களில்
ulakaṅkaḷil
Locative 2 உலகத்திடம்
ulakattiṭam
உலகங்களிடம்
ulakaṅkaḷiṭam
Sociative 1 உலகத்தோடு
ulakattōṭu
உலகங்களோடு
ulakaṅkaḷōṭu
Sociative 2 உலகத்துடன்
ulakattuṭaṉ
உலகங்களுடன்
ulakaṅkaḷuṭaṉ
Instrumental உலகத்தால்
ulakattāl
உலகங்களால்
ulakaṅkaḷāl
Ablative உலகத்திலிருந்து
ulakattiliruntu
உலகங்களிலிருந்து
ulakaṅkaḷiliruntu

Derived terms

  • உலககர்த்தா (ulakakarttā)
  • உலகசஞ்சாரம் (ulakacañcāram)
  • உலகசயன் (ulakacayaṉ)
  • உலகஞானம் (ulakañāṉam)
  • உலகத்தார் (ulakattār)
  • உலகநாதன் (ulakanātaṉ)
  • உலகநீதி (ulakanīti)
  • உலகபத்ததி (ulakapattati)
  • உலகபாலர் (ulakapālar)
  • உலகப்பற்று (ulakappaṟṟu)
  • உலகப்பிரசித்தி (ulakappiracitti)
  • உலகப்புரட்டன் (ulakappuraṭṭaṉ)
  • உலகமன்னவன் (ulakamaṉṉavaṉ)
  • உலகமரியாதை (ulakamariyātai)
  • உலகமலையாமை (ulakamalaiyāmai)
  • உலகமலைவு (ulakamalaivu)
  • உலகமளந்தான் (ulakamaḷantāṉ)
  • உலகமாதா (ulakamātā)
  • உலகமுண்டோன் (ulakamuṇṭōṉ)
  • உலகயாத்திரை (ulakayāttirai)
  • உலகரீதி (ulakarīti)
  • உலகர் (ulakar)
  • உலகளவு (ulakaḷavu)
  • உலகவறவி (ulakavaṟavi)
  • உலகவறிவு (ulakavaṟivu)
  • உலகவழக்கம் (ulakavaḻakkam)
  • உலகவழக்கு (ulakavaḻakku)
  • உலகவாஞ்சை (ulakavāñcai)
  • உலகவாதம் (ulakavātam)
  • உலகவார்த்தை (ulakavārttai)
  • உலகவாழ்வு (ulakavāḻvu)
  • உலகவிடைகழி (ulakaviṭaikaḻi)
  • உலகவியாபாரம் (ulakaviyāpāram)
  • உலகவிருத்தம் (ulakaviruttam)
  • உலகவேடணை (ulakavēṭaṇai)
  • உலகிகம் (ulakikam)
  • உலகிதன் (ulakitaṉ)
  • உலகியற்சொல் (ulakiyaṟcol)
  • உலகியல் (ulakiyal)
  • உலகியல்வழக்கு (ulakiyalvaḻakku)
  • உலகுடைய பெருமாள் (ulakuṭaiya perumāḷ)
  • உலகேடணை (ulakēṭaṇai)
  • ஏழுலகம் (ēḻulakam)
  • கீழுலகு (kīḻulaku)
  • செல்லுலகு (cellulaku)
  • நிலவுலகம் (nilavulakam)
  • பூவுலகு (pūvulaku)
  • மண்ணுலகு (maṇṇulaku)
  • மேலுலகம் (mēlulakam)
  • மேலையுலகு (mēlaiyulaku)

References

  • University of Madras (1924–1936) “உலகம்”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.