ખબર

Gujarati

Etymology

Borrowed from Classical Persian خَبَر (xabar), from Arabic خَبَر (ḵabar).

Pronunciation

  • IPA(key): /ˈkʰə.bəɾ/
  • Hyphenation: ખ‧બર
  • Rhymes: -əɾ

Noun

ખબર • (khabar) m or f

  1. news
    Synonyms: બાતમી (bātmī), સમાચાર (samācār)
  2. message
    Synonyms: પેગામ (pegām), સંદેશો (sandeśo)
  3. information
    Synonym: માહિતી (māhitī)

Derived terms

  • ખબર આપવી (khabar apvī)
  • ખબર કરવી (khabar karvī)
  • ખબર કાઢવી (khabar kāḍhvī)
  • ખબર દેવી (khabar devī)
  • ખબર પડવી (khabar paṛvī)
  • ખબર પહોંચાડવા (khabar pahoñcāḍvā)
  • ખબર પાડવી (khabar pāṛvī)
  • ખબર રાખવી (khabar rākhvī)
  • ખબર લેવી (khabar levī)
  • ખબર હોવી (khabar hovī)
  • બેખબર (bekhabar)

Further reading

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.