வாழை
Tamil
Etymology
Inherited from Proto-South Dravidian I *wāẓay (“banana”). Cognate with Kannada ಬಾಳೆ (bāḷe), Malayalam വാഴ (vāḻa).
Pronunciation
Audio (file) - IPA(key): /ʋaːɻɐɪ̯/
Derived terms
- வாழைக்கச்சல் (vāḻaikkaccal)
- வாழைக்கட்டை (vāḻaikkaṭṭai)
- வாழைக்கன்று (vāḻaikkaṉṟu)
- வாழைக்காய்த்தட்டுவாணி (vāḻaikkāyttaṭṭuvāṇi)
- வாழைக்குட்டி (vāḻaikkuṭṭi)
- வாழைக்கொல்லை (vāḻaikkollai)
- வாழைத்தடல் (vāḻaittaṭal)
- வாழைத்தடை (vāḻaittaṭai)
- வாழைத்தண்டு (vāḻaittaṇṭu)
- வாழைப்பழம் (vāḻaippaḻam)
- வாழைப்பூ (vāḻaippū)
- வாழைப்பூவிளக்கு (vāḻaippūviḷakku)
- வாழைமடல் (vāḻaimaṭal)
- வாழைமட்டம் (vāḻaimaṭṭam)
- வாழைமுகை (vāḻaimukai)
- வாழையடிவாழை (vāḻaiyaṭivāḻai)
- வாழைவெட்டிக்கலியாணம் (vāḻaiveṭṭikkaliyāṇam)
Related terms
- அசோணம் (acōṇam)
- அம்பணம் (ampaṇam)
- அரம்பை (arampai)
- அரேசிகம் (arēcikam)
- அற்பருத்தம் (aṟparuttam)
- ஓசை (ōcai)
- கதலி (katali)
- கவர் (kavar)
- காட்டிலம் (kāṭṭilam)
- கோள் (kōḷ)
- சமி (cami)
- சேகிலி (cēkili)
- தென்னி (teṉṉi)
- நத்தம் (nattam)
- நீர்வாகை (nīrvākai)
- நீர்வாழை (nīrvāḻai)
- பானுபலை (pāṉupalai)
- பிச்சை (piccai)
- புட்பம் (puṭpam)
- மஞ்சிபலை (mañcipalai)
- மட்டம் (maṭṭam)
- மிருத்தியுபலை (miruttiyupalai)
- முண்டகம் (muṇṭakam)
- மோசம் (mōcam)
- மோசம் (mōcam)
- வான்பயிர் (vāṉpayir)
- வீரை (vīrai)
References
- University of Madras (1924–1936) “வாழை”, in Tamil Lexicon, Madras [Chennai]: Diocesan Press
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.