கொறி

Tamil

Pronunciation

  • IPA(key): /kɔrɪ/, [kɔri]

Etymology 1

Cognate with Telugu కొరుకు (koruku), Old Kannada ಕೊಱುಕು (koṟuku) and Malayalam കൊറിക്കുക (koṟikkuka).

Verb

கொறி • (koṟi) (transitive)

  1. to nibble, munch, snack
Conjugation

Etymology 2

From Proto-Dravidian *koṯi (sheep). Cognate with Old Kannada ಕುಱಿ (kuṟi), Kannada ಕುರಿ (kuri), Old Telugu గొఱ్ఱె (goṟṟe), Tulu ಕುರಿ (kuri), Kodava [script needed] (lori), Toda [script needed] (kury).

Noun

கொறி • (koṟi)

  1. sheep
    Synonym: செம்மறி (cemmaṟi)
  2. (astrology) the zodiac Aries
    Synonym: மேஷம் (mēṣam)
Declension
i-stem declension of கொறி (koṟi)
Singular Plural
Nominative கொறி
koṟi
கொறிகள்
koṟikaḷ
Vocative கொறியே
koṟiyē
கொறிகளே
koṟikaḷē
Accusative கொறியை
koṟiyai
கொறிகளை
koṟikaḷai
Dative கொறிக்கு
koṟikku
கொறிகளுக்கு
koṟikaḷukku
Genitive கொறியுடைய
koṟiyuṭaiya
கொறிகளுடைய
koṟikaḷuṭaiya
Singular Plural
Nominative கொறி
koṟi
கொறிகள்
koṟikaḷ
Vocative கொறியே
koṟiyē
கொறிகளே
koṟikaḷē
Accusative கொறியை
koṟiyai
கொறிகளை
koṟikaḷai
Dative கொறிக்கு
koṟikku
கொறிகளுக்கு
koṟikaḷukku
Benefactive கொறிக்காக
koṟikkāka
கொறிகளுக்காக
koṟikaḷukkāka
Genitive 1 கொறியுடைய
koṟiyuṭaiya
கொறிகளுடைய
koṟikaḷuṭaiya
Genitive 2 கொறியின்
koṟiyiṉ
கொறிகளின்
koṟikaḷiṉ
Locative 1 கொறியில்
koṟiyil
கொறிகளில்
koṟikaḷil
Locative 2 கொறியிடம்
koṟiyiṭam
கொறிகளிடம்
koṟikaḷiṭam
Sociative 1 கொறியோடு
koṟiyōṭu
கொறிகளோடு
koṟikaḷōṭu
Sociative 2 கொறியுடன்
koṟiyuṭaṉ
கொறிகளுடன்
koṟikaḷuṭaṉ
Instrumental கொறியால்
koṟiyāl
கொறிகளால்
koṟikaḷāl
Ablative கொறியிலிருந்து
koṟiyiliruntu
கொறிகளிலிருந்து
koṟikaḷiliruntu

See also

Zodiac signs in Tamil (layout · text)
உதள் (utaḷ),
மேஷம் (mēṣam)
ஏற்றியல் (ēṟṟiyal),
ரிஷபம் (riṣapam)
ஆடவை (āṭavai),
மிதுனம் (mituṉam)
நள்ளி (naḷḷi),
கடகம் (kaṭakam)
மடங்கல் (maṭaṅkal),
சிம்மம் (cimmam)
ஆயிழை (āyiḻai),
கன்னி (kaṉṉi)
நிறுப்பான் (niṟuppāṉ),
துலாம் (tulām)
நளி (naḷi),
விருச்சிகம் (viruccikam)
கொடுமரம் (koṭumaram),
தனுசு (taṉucu)
சுறவம் (cuṟavam),
மகரம் (makaram)
குடங்கர் (kuṭaṅkar),
கும்பம் (kumpam)
மயிலை (mayilai),
மீனம் (mīṉam)

References

This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.